Eko-Okullara Hoşgeldiniz

Eko-Okullar Nedir ?

Eko-Okullar Programı, okul öncesi ile ilk ve orta okullarda çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır. Katılımcı yaklaşımıyla okullardaki öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler, hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar.

Üye Girişi (Mevcut Üyeler İçin)

Şifrenizi mi unuttunuz ?

Üye değil misiniz?

Siz de okulunuzu internet sitemize üye yaparak Eko-Okullar Programı'na dahil edebilir, okulunuz için Yeşil Bayrak almaya hak kazanabilirsiniz.

Üye olmak için tıklayınız


7 Adım Metodolojisi

 

Eko-Okul Olma Yolunda 7 Adım

Eko-Okul Yedi Adım Metodolojisi, okulların Eko-Okul hedeflerinde başarılarını en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir yoldur. Bu yolun takibinde okulun farklı kesimlerinden bir çok üye yer alır ve sürecin merkezinde temel rolü öğrenciler üstlenir.
 
Okullar bir çok açıdan birbirinden farklı olduğu için her okulun 7 Adımı kendi koşullarına ve durumuna göre uyarlaması gereklidir. Takip edilecek adımların her biri hakkında anahtar bilgileri içeren özet açıklamalar aşağıdaki gibidir:
 
 

 

 

1- Eko-Okullar Komitesi:

 

Eko-Okullar Komitesi, Eko-Okullar Programı’nın itici gücüdür ve tüm okulun fikirlerini temsil etmelidir.
 
  • Öğrenciler tarafından yönetilmelidir.
  • Eko-Okullar Komitesi, tüm okulun Eko-Okullar Programı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar ve çalışmalar hakkında düzenli bilgilendirmelerde bulunur.
  • Eko-Okullar Komitesi, öğrenciler/öğretmenler/müdür/öğretim kadrosu dışındaki personeller (örn; sekreter, temizlik görevlileri)/yönetim kurulu üyeleri/gönüllüler veya daha geniş topluluğun ilgili üyelerinden oluşabilir.
  • Eko-Okullar Komitesi, okul için gerçekleştirilecek çevresel ve sosyal faaliyetleri görüşmek üzere düzenli olarak toplanır.    

2- Sürdürülebilirlik Denetimi (Çevresel İnceleme):

Sürdürülebilirlik Denetimi yapmak, okulun mevcut çevresel ve sosyal etkilerini belirlemesine yardımcı olur ve başarılı, başarısız ya da eksik yönlerini vurgular.
 
  • Amaç okulunuzdaki/toplumunuzdaki çevresel ve sosyal sorunları araştırmaktır.
  • Tüm ana temalar yıllık olarak gözden geçirilmelidir (okul, ihtiyaçlarına daha uygun olan eylemleri seçmekte ve buna  uygun kontrol listeleri hazırlamakta özgürdür).
  • Bu denetim gerçekleştirilirken Eko-Komite ile okulun daha geniş topluluğunun mümkün olduğunca yakın çalışması sağlanmalıdır. Bu süreçte mümkün olduğunca çok öğrencinin yer alması çok önemlidir.
  • Sürdürülebilirlik denetiminizin sonuçları eylem planınızı uygularken yönlendirici olacaktır.

3- Eylem Planı:

Eylem Planı, Eko-Okullar Programı kapsamındaki çalışmalarınızın temelini oluşturur ve Sürdürülebilirlik Denetimi sonucu ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilerek geliştirilmelidir.
 
 
  • Okulunuzda çalışılması gereken öncelikli başlıkları belirlemek için Sürdürülebilirlik Denetimini kullanın.
  • Okulunuzda gördüğünüz eksiklikleri, sorunları çözmek ve iyileştirmek için bir Eylem Planı oluşturun. Eylem Planınız; amaçlarınıza/hedeflerinize ulaşmak için gereken eylemleri, sorumlu kişileri ve eylemler için zaman takvimini içermelidir.
  • Eylem Planı spesifik, ölçülebilir, uygulanabilir, gerçekçi ve güncel bir plan şeklinde hazırlanmalıdır.
  • Eko-Okullar Programının her adımında olduğu gibi, Eylem Planının hazırlanmasında da öğrenciler mümkün olduğunca aktif rol almalıdır.
        (Türkiye için eylem planı ulusal koordinasyon tarafından hazırlanmış ve bilgi bankasına yüklenmiştir.)
 

4- Gözlem ve Değerlendirme:

Eylem Planınızda belirlediğiniz hedeflerinize başarılı bir şekilde ulaşıp ulaşmadığınızı görebilmek için ilerlemenizi ölçmeli ve değerlendirmelisiniz.
 
  • Gözlem ve değerlendirme faaliyetlerinin sorumluluğu mümkün olduğunca öğrencilere verilmelidir.
  • Gözlem ve değerlendirme sonuçları düzenli olarak güncellenmeli ve Eko- Okullar panosunda sergilenmelidir.
  • Değerlendirme yöntemleriniz, çalışacağınız konular kapsamında hazırladığınız Eylem Planınızda belirlenen hedefler ve ölçüm kriterlerine, ayrıca bu eylemleri gerçekleştirecek öğrencilerin ve diğer bireylerin yaşlarına ve yeteneklerine bağlı olmalıdır.
  • Gözlem sürecinin ardından değerlendirme süreci gelir. Eylemlerinizin başarısını değerlendirmek, gerekirse Eylem Planınızda değişiklik yapmanızı sağlayacaktır.

5- Müfredat Çalışması:

Eko-Okullar Programı kapsamındaki faaliyetlerle müfredat arasında bağlantı kurmak, Programın statüsünü arttırmanın yanı sıra okul topluluğu ile Eko-Okullar Programı arasında gerçek bir bütünleşme sağlar.
 
  • Programın müfredata entegre edilmesi, doğrudan belirli sınıflar aracılığı ile olabileceği gibi yenilikçi eğitim metotları yoluyla da olabilir.
  • Okuldaki her öğrenci çevresel ve sosyal sorunların günlük yaşamda nasıl ele alınabileceğine dair bir anlayış kazanmalıdır.

6- Bilgilendirme ve Katılım:

Herkesin katılımını sağlamak! Eylemler sadece okulla sınırlı kalmamalıdır. Örneğin, öğrenciler okulda öğrendiklerini evde aileleri ile paylaşmalı ve hayata geçirmelidirler.
 
 
  • Tüm okulun Eko-Okullar Programına dahil olması ve okul dışı topluluğun da okulun Eko-Okullar Programı kapsamındaki çalışmalarından haberdar olması önemlidir.
  • Eko-Okul çalışmalarını daha geniş bir kitleye duyurmak için; okul meclisleri, duyuru panoları, okul gazeteleri ve web siteleri, okul sosyal medya hesapları, teması çevresel ve sosyal konular olan oyunlar, dramalar, defileler, işletmelere ve şirketlere mektuplar, yerel ve ulusal basın, radyo ve televizyon programları gibi araçlar kullanılabilir.
  • Küresel Eylem Günleri Kampanyası yapılan çalışmaları duyurma ve yaygınlaştırma kapsamında önemli bir çalışmadır.

7- Eko-İlke:

Eko-İlke, okulun sürdürülebilirliğe olan bağlılığını temsil eden bir ifadedir.   
 
 
 
  • Okuldaki herkes için akılda kalıcı ve tanıdık olmalıdır.
  • Esnektir. Bir slogan, şarkı, çizim, model ya da şiir olabilir.   
  • Eko-İlke, Eylem Planınızın ana hedeflerini vurgulamalıdır.
 

Eko-Okullar 7 Adım Görselini (genel bilgileri de içeren) indirmek için tıklayınız.

Eko-Okullar 7 Adım Görselini indirmek için tıklayınız.